De Bordeaux Dog is een rustige, sterke en evenwichtige hond. Hij is erg gehecht aan aanhankelijk aan zijn gezin, maar tegelijkertijd is het ook een zelfstandige en zelfverzekerde hond. Hij heeft redelijk veel beweging nodig.
Dit ras past bij een eigenaar die natuurlijk overwicht heeft over zijn hond en die hem rustig en vriendelijk, maar wel heel consequent opvoedt. Voordat deze hond de Bordeaux Dog heette, had hij echter een andere naam.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Australian Shepherd nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Shepherd!
Terug naar Frankrijk
Als je meer wilt weten over de Dogue de Bordeaux, moet je terug naar het begin van de geschiedenis van het ras. Dat deze hond uit Frankrijk komt, zal je waarschijnlijk niet helemaal verbazen. Toch zijn er nog altijd meerdere theorieën over waar de hond nou precies vandaan komt.
Dat komt omdat het al een heel oud ras is. Hierdoor zijn er ook meerdere verhalen en theorieën ontstaan, waardoor het lastig te zeggen is wat er nu wel en wat er niet klopt.
De Bordeaux Dog is “nog maar” een eeuw officieel een ras, maar tijdens de middeleeuwen kwamen er in Zuid-Frankrijk al soortgelijke honden voor. Deze kwamen toen vooral voor in de tijd van Karel de Grote in de streek Aquitaine, rondom de stad Bordeaux. Toen heette ze echter nog anders en werden ze Dogue de Breton genoemd of Dogue de France.
De molossers
Volgens sommige experts liggen de oudste wortels van dit ras bij andere hondenrassen zoals de Tibetaanse mastiff. Ook wordt er verwezen naar andere oerhonden die ook wel molossers worden genoemd. Deze honden werden voor allerlei verschillende doelen gebruikt binnen het Romeinse rijk en in het oude Griekenland.
Ze waren minstens net zo indrukwekkend, sterk en groot als de Dogue de Bordeaux. Ze kwamen vanuit het zuiden over de Alpen over als ze met de Romeinse legioenen door Europa mee reisden. Hier werden ze ingezet om het vee te bewaken dat de legioenen toendertijd meenamen.
Daarnaast hadden ze ook nog andere functies. Deze honden werden namelijk als waakhond ingezet, maar ook voor hondengevechten of als strijdhond om tijdens veldslagen mee te laten vechten. De molossers waren eerst dus een vechtdier voordat het pas een echt geliefd huisdier werd.
Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Bordeaux Dog wordt ook uitgebreid behandeld in Bordeaux Dog Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
De Dogue de Bordeaux
Vanaf het moment dat deze molossers zich over Europa verspreidden, zijn er allerlei varianten en kruisingen ontstaan. Al deze hondenrassen waren dogachtigen. Er werd dan meestal speciaal gefokt op het soort hond dat men toen nodig had.
Als ze dus een waakhond nodig hadden, dan fokten ze een hond die goede waakkwaliteiten had. Wanneer men een werkhond nodig had, fokten ze een hond met de kwaliteiten van een werkhond.
Ze moesten hier natuurlijk wel de honden voor gebruiken die aanwezig waren in die gebieden. Op deze manier ontstonden er allemaal grote en sterke dogachtige rassen die allemaal de sporen van de molosser hebben. Door de jaren heen ontwikkelde zich op deze manier in Frankrijk een hond die ook wel de Dogue de Bretagne of Dogue de Français werd genoemd.
De Franse Dog
De Franse Dog stond bekend om een aantal dingen, waaronder zijn enorme moed, zijn kracht en de trouw waarmee hij zijn baasje bleef dienen. Om deze kwaliteiten werd het ras ook gebruikt in de legers van Frankrijk. Het was hun taak om de paarden van ridders neer te halen.
De Fransen waren heel trots en zuinig op hun honden. Op een gegeven moment gingen de Engelsen echter ook mastiffs in hun leger inzetten. Deze honden waren nog net wat groter dan de Franse Dog. Uiteindelijk werden deze twee rassen met elkaar gekruist.
Door deze kruising werd de voorloper van de Dogue de Bordeaux nog forser dan hij al was. Ook de Duitsers gebruikten deze grote honden in hun legers, maar deze werden niet gefokt met de Franse strijdhonden. Hierdoor heeft de Dogue de Bordeaux zijn stoere, gedrongen bouw behouden.
Van Dogue de France naar de Dogue de Bordeaux
Na verloop van tijd werd de Dogue de Bordeaux minder ingezet als oorlogshond. Dat komt onder andere door de uitvinding van vuurwapens die vanaf toen werden gebruikt. Er kwam al snel een nieuwe rol voor deze hond. Hij werd namelijk ingezet als vechthond. In het begin moest hij het opnemen tegen exotische dieren zoals tijgers en beren, maar later ook tegen stieren.
Gelukkig is er ook weer een einde gekomen aan deze gevechten, maar ze bleven het langst doorgaan in het zuiden van Frankrijk en dan vooral in de streek rond Bordeaux. Rondom deze stad waren deze honden dus ook veel langer te vinden, waardoor hij ook de naam kreeg Dogue de Bordeaux.
Leer alles over jouw lieve Bordeaux Dog
Wil je álles leren over jouw Bordeaux Dog? Bekijk dan ook het Bordeaux Dog Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Het uiterlijk van de Dogue de Bordeaux
De Dogue de Bordeaux heeft een heel herkenbaar uiterlijk. Het is namelijk een hele atletische hond die erg groot, breed en gespierd is. Hij is iets langer dan dat hij hoog is en een reu heeft een gemiddelde schouderhoogte van tussen de 60 en de 68 centimeter. Een teefje heeft een gemiddelde schouderhoogte van tussen de 58 centimeter en de 66 centimeter.
Een mannetje weegt minstens 50 kilo en een teefje weegt minstens 45 kilo. De Dogue de Bordeaux kun je verder ook nog herkennen aan zijn rimpels. Vanwege zijn ruime vel heeft hij namelijk erg veel plooien. De vacht van deze hond is zacht en kort en heeft een eenkleurige rode tint.
Het karakter van de Dogue de Bordeaux
De Dogue de Bordeaux is een erg sociale hond. Hij kan soms wat eng overkomen, maar hij is juist erg rustig en heel trouw aan zijn eigenaar. Hij vindt het dan ook helemaal niet fijn om veel alleen te zijn en is het liefste zoveel mogelijk in de buurt van zijn baasje. Hij zal zijn gezin wel altijd beschermen als dat nodig is, maar het is niet een hond die onnodig veel blaft of agressief is.
Het liefste maakt hij dagelijks een flinke wandeling met zijn baasje of spelen ze veel spelletjes samen. Ook met andere dieren en kinderen kan de Dogue de Bordeaux goed overweg.
Nog meer leren over jouw (toekomstige) Bordeaux Dog?
Bekijk dan het Bordeaux Dog Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!