Home | Bordeaux Dog: alles wat je moet weten (uitgebreid artikel)

Bordeaux Dog: alles wat je moet weten (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 9 minuten

De Bordeaux Dog is een heel indrukwekkende hond om te zien. Hij heeft namelijk een hele gespierde bouw waar een bodybuilder nog jaloers van zou worden. Toch is het ook een hele rustige en vriendelijke hond, maar hij wordt wel nog steeds ingezet als waakhond.

Over het algemeen wordt hij echter gezien als een echte gezelschapshond voor het gezin. Het zijn hele trouw honden en echte mensenvrienden. Helaas was dit niet altijd zo. Het begin van dit ras was namelijk niet altijd even leuk. Je leest hier alles over de Bordeaux Dog dat je moet weten.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Australian Shepherd nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Shepherd!

De geschiedenis

Als je meer wil weten over dit hondenras, dan is het belangrijk dat je eerst wat meer weet over de geschiedenis van de Bordeaux Dog. Dat de geschiedenis van dit ras in Frankrijk begint, zal je vast niet verbazen. Toch zijn er meerdere theorieën over de precieze herkomst. Dat komt omdat het hondenras al zo oud is dat het lastig is om te zeggen wat er nu precies wel en niet klopt.

De Bordeaux Dog wordt pas ongeveer een eeuw officieel als ras erkend, maar tijdens de middeleeuwen waren er in Zuid-Frankrijk al soortgelijke honden. Deze kwamen vooral voor rondom de stad Bordeaux in de streek Aquitaine. Toen werden ze echter nog anders genoemd, namelijk de Dogue de France of Dogue de Breton. Dit was allemaal in de tijd van Karel de Grote.

De oudste wortels

De oudste wortels van dit ras liggen volgens sommige experts bij andere hondenrassen zoals de Tibetaanse mastiff. Ook wordt er naar oerhonden die molossers worden genoemd verwezen. Deze honden werden in het oude Griekenland en binnen het Romeinse rijk voor allerlei doelen gebruikt en waren minstens net zo groot, indrukwekkend en sterk als de Bordeaux Dog.

Ze kwamen bijvoorbeeld vanuit het zuiden over de Alpen over wanneer ze meereisden met de Romeinse legioenen door Europa. Ze werden hier ingezet om het vee te bewaken dat de legioenen meenamen als hun maaltijd.

Ook hadden ze nog andere functies. Ze werden namelijk ingezet als waakhond, voor hondengevechten en als strijdhond om mee te vechten tijdens de veldslagen. Op deze manier werden de molossers dus eerst als vechtdier ontdekt voordat het pas een geliefd huisdier werd.

De aanloop naar de Bordeaux Dog

Vanaf het moment dat de molossers zich verspreidden over Europa, zijn er in alle hoeken van dit werelddeel kruisingen en varianten ontstaan. Dit zijn allemaal dogachtige hondenrassen.

Meestal werd er speciaal gefokt op het soort hond dat men nodig had. Hadden ze een waakhond nodig, dan fokten ze een hond met deze kwaliteiten en wanneer ze een werkhond nodig hadden, fokten ze een hond met de kwaliteiten van een werkhond.

Een andere factor was welke soort honden er natuurlijk aanwezig waren in die gebieden. Op deze manier ontstonden er in de loop van de middeleeuwen allemaal sterke, grote dogachtige rassen waar je de sporen van de molosser in terug kon zien. Door de jaren heen ontwikkelde in Frankrijk zich een hond die de Franse Dog werd genoemd, oftewel de Dogue Francais of Dogue de Bretagne.

De Franse Dog

De Franse Dog stond om een aantal dingen bekend, waaronder zijn kracht, zijn enorme moed en de trouw waarmee hij zijn baasje bleef bedienen. Dit zorgde ervoor dat dit ras gebruikt werd in de legers van Frankrijk. Ze werden speciaal ingezet om de paarden van ridders neer te halen.

Hiervoor droegen ze hun eigen pantser als bescherming. De Fransen waren erg zuinig en trots op hun honden, maar op een gegeven moment zagen ze dat de Engelsen hun mastiffs ook in het leger inzetten. Deze honden waren nog groter dan de Franse Dog en uiteindelijk werden de twee rassen met elkaar gekruist.

Door deze kruising werd de voorloper van de Bordeaux Dog nog forser dan hij al was. Ook de Duitse vorsten gebruikten deze grote honden in hun leger, maar deze zijn niet gebruikt om de Franse strijdhonden mee te kruisen. Hierdoor heeft de Bordeaux Dog zijn gedrongen, stoere bouw behouden.

De honden die de Duitsers gebruiken, zagen er namelijk nogal wat anders uit.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Bordeaux Dog wordt ook uitgebreid behandeld in Bordeaux Dog Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Een nieuwe rol

De aard van het oorlogvoeren veranderde heel veel in de loop van de eeuwen. De dog werd namelijk steeds minder ingezet als oorlogshond omdat er onder andere vuurwapens uit werden gevonden en gebruikt. De ridders en de oude kasteelheren bleven echter wel dol op hun honden.

Er kwam ook al snel een nieuwe rol voor de Bordeaux Dog. Hondengevechten werden namelijk een nieuwe rage en dit ras werd hier (helaas) voor ingezet.

Van Dogue de France naar de Bordeaux Dog

Gelukkig is er ook weer een einde gekomen aan de hoogtijdagen van de hondengevechten. De honden werden eerst ingezet tegen exotische dieren zoals beren en tijgers en later ook tegen stieren. Deze hondengevechten bleven het langste doorgaan in het zuiden van Frankrijk en dan met name in de streek rond Bordeaux.

In het gebied rondom deze stad waren er dus ook langer veel Dogues de France te vinden. Dit verklaart ook meteen waarom we deze honden vandaag de dag nog altijd kennen als de Bordeaux Dog.

De revolutie

Na de piek in de populariteit van de Bordeaux Dog in de middeleeuwen, veranderde Frankrijk heel snel. De Franse Revolutie trok als een ware storm door het hele land. De revolutie richtte zich vooral tegen de adel, die het ras zowel in de vechtringen als op het slagveld had geïntroduceerd.

Daardoor werd de Bordeaux Dog uiteindelijk alleen nog maar gebruikt als waakhond voor wijngaarden en boerderijen of als slagershond. Er werd minder zorgvuldig gefokt met het ras, waardoor inteelt ook een steeds groter probleem werd. De enige oplossing leek om de hond te kruisen met andere rassen. De oorspronkelijke Bordeaux Dog is daardoor bijna verloren gegaan.

Een internationale doorbraak

Terwijl het ras in Frankrijk steeds verder achteruit holde, werd hij juist in andere landen steeds populairder. Dankzij Engelse hondenshows kwam er een nieuwe interesse voor de Bordeaux Dog bij Britse hondenliefhebbers. Deze interesse sloeg vervolgens ook weer over naar het Frankrijk van na de revolutie.

Het duurde nog tot 1863 voordat de naam Bordeaux Dog officieel werd erkend. Dit gebeurde op een Parijse hondententoonstelling. Het doek viel echter alsnog bijna door het ras na de Tweede Wereldoorlog. In de jaren ‘60 van de vorige eeuw werd het gelukkig weer nieuw leven ingeblazen door liefhebbers.

Buiten Frankrijk werd de Bordeaux Dog nooit echt heel populair. In de twintigste eeuw waren ze buiten Frankrijk vooral in Oost-Duitsland en in Nederland te vinden. In de Verenigde Staten werd de Bordeaux Dog pas populair vanaf het jaar 1989 en dat kwam omdat er een hond van dit ras werd gebruikt in de film Turner en Hooch waarbij Tom Hanks de hoofdrol speelde.

Een erkenning voor de Bordeaux Dog

In de jaren daarna werden er Amerikaanse rasverenigingen opgericht en in 2008 erkende de American Kennel Club de Bordeaux Dog. In Engeland stond een hond van dit ras al in het jaar 1897 in het clubblad van de Kennel Club.

In ons land had de populariteit van de Bordeaux Dog niet zoveel met filmrollen te maken, maar toch duurde het hier ook tot de jaren ‘70 van de vorige eeuw voordat er een officieel rasstandaard kwam. Net als vroeger in Frankrijk was er veel te doen over hoe een hond van dit ras er precies uit hoort te zien.

Tegenwoordig wordt de Bordeaux Dog hier ook steeds bekender. Doordat er nu zorgvuldig wordt gefokt, is er wereldwijd een mooie toekomst voor deze mooie hond.

Het uiterlijk van de Bordeaux Dog

De Bordeaux Dog heeft een heel herkenbaar uiterlijk. Het is een grote, brede en zeer gespierde hond die ook erg atletisch is. Hij is iets langer dan dat hij hoog is. De afstand van zijn schoft tot zijn borstbeen is net wat groter dan die van het borstbeen tot aan de grond.

Hij heeft een brede, gespierde en rechte rug en ook zijn borstkas is vrij diep en breed. Zijn staart is breed bij de aanzet en hangt omlaag, maar komt niet lager dan zijn hak. De poten van de Bordeaux Dog zijn gespierd en sterk.

De reu heeft een gemiddelde schouderhoogte van tussen de 60 centimeter en de 68 centimeter. Een teefje is meestal wat kleiner en heeft een gemiddelde schouderhoogte van tussen de 58 centimeter en de 66 centimeter. Twee centimeter meer of één centimeter minder is echter ook toegestaan.

Een volwassen reu weegt minstens 50 kilo en een volwassen teefje weegt minstens 45 kilo.

De kop

Je kunt deze hond onder andere herkennen aan zijn nek. De Bordeaux Dog heeft namelijk een dikke nek die gespierd is en veel plooien heeft vanwege zijn ruime vel. Zijn kop is heel groot en breed en heeft een scherpe overgang van de schedel naar de snuit. Het voorhoofd van deze hond is breder dan dat hij hoog is.

Er loopt een verticale groef tussen de ogen en deze heeft aan allebei de kanten huidplooien. De oren zijn klein, zitten hoog en vallen omlaag. Hierdoor lijkt de kop nog breder dan dat hij is.

De ogen staan ver uit elkaar en hebben een bruine kleur. Dit kan van nootbruin tot donkerbruin zijn. De snuit is ongeveer een derde tot een kwart van de totale lengte van de kop. De bovenlippen van de Bordeaux Dog zijn dik en hangen iets voorbij de onderkaak. Het is een ondervoorbijter en zijn onderkaak steekt een halve tot twee centimeter voor de bovenkaak uit.

De vacht

De vacht van de Bordeaux Dog is dicht, zacht en kort. Hij heeft een eenkleurige rode tint die elke keer anders kan zijn. Zo kan hij licht beige zijn, ook wel isabella genoemd, maar ook mahonierood. Deze hond kan een zwart of bruin masker hebben, maar hij kan ook geen masker hebben.

Als hij wel een masker heeft, dan is de neus de kleur van het masker. Als een Bordeaux Dog geen masker heeft, dan is de neus roze of rood van kleur. Er mag wat wit voorkomen op de voeten en de borst van de hond.

Het karakter

De Bordeaux Dog kan overkomen als een enge hond, maar hij is juist heel stabiel, rustig en moedig. Hij is erg trouw aan zijn eigenaar en vindt het fijn om bij hem in de buurt te zijn. Hij zal zijn gezin dan ook altijd beschermen als dat nodig is.

Deze hond weet graag wat er allemaal gaande is, maar hij reageert niet onnodig op alles dat er gebeurt. Het is een eigenzinnige en zelfverzekerde hond, maar hij is wel heel gevoelig voor aandacht en de stem van zijn baasje. Een consequente, maar vriendelijke opvoeding waarbij het baasje de duidelijke leiding heeft is het beste bij deze hond.

Een sociale hond

Meestal is de Bordeaux Dog wat terughoudend naar mensen die hij niet kent totdat zijn baasje laat blijken dat alles in orde is. Dan zul je zien dat het een hele vriendelijke hond is. Ook naar andere honden is de Bordeaux Dog meestal vriendelijk of neutraal. Reuen kunnen echter wel intolerant of overheersend naar andere reuen zijn.

In principe kan een hond van dit ras prima met andere huisdieren omgaan, maar dan moet hij wel goed gesocialiseerd zijn. Zelfs dan kan hij toch nog de neiging hebben om achter hen aan te jagen. Ook buiten kan hij zijn jachtinstinct laten zien.

De Bordeaux Dog en kinderen

Dit ras is bijna altijd lief voor kinderen en kan dan ook veel van hen hebben. Wel kan het zo zijn dat hij ‘zijn’ kinderen wil beschermen als die met vriendjes aan het rennen en aan het spelen zijn. Het is dan ook belangrijk dat je kinderen en honden nooit alleen laat. Leer daarnaast ook je kinderen om de hond met respect te behandelen.

Alleen zijn

Je kunt de Bordeaux Dog wel leren om alleen te blijven, maar meestal vindt hij dit niet heel leuk. Zorg dus dat je het rustig opbouwt en dat hij genoeg beweging heeft gehad voordat je weggaat. Als hij dan nog veel energie heeft, kan hij namelijk dingen gaan slopen terwijl je weg bent.

De Bordeaux Dog is een waakse hond, maar meestal reageert hij alleen maar als er echt iets aan de hand is. Hij zal dan ook niet zo snel blaffen. Hij vindt het te fijn om in de aanwezigheid van mensen te zijn om hem te laten leven als kennelhond.

Het imago

De Bordeaux Dog heeft helaas het imago dat het een gevaarlijke hond is. Dat is jammer, want het is juist een hele lieve hond. Dat imago heeft hij te wijten aan zijn geschiedenis als vechthond. Daarnaast zijn er nog altijd mensen die dit imago juist in stand willen houden.

Zij kiezen namelijk dan juist een Bordeaux Dog uit om stoerder over te komen. Ook doen zij de hond dan een halsband om met metalen spikes, waardoor de hond juist veel gevaarlijker lijkt dan hij eigenlijk is. Wel is een goede opvoeding en socialisatie erg belangrijk. Verder is het ook belangrijk dat je de hond op de juiste plek koopt.

De verzorging van de Bordeaux Dog

De Bordeaux Dog heeft niet heel veel verzorging nodig. Het is genoeg om zijn vacht af en toe te borstelen. De losse haren kunnen tijdens de ruiperiode verwijderd worden met een handschoen of een rubberen borstel. Wel is het belangrijk dat je de huidplooien van deze hond goed schoon en droog houdt.

Daarnaast moet je ook regelmatig de nagels, de oren en de ogen controleren en het gebit goed checken. De Bordeaux Dog kan niet heel goed tegen warmte, dus zorg ervoor dat hij altijd een koele ligplek heeft op momenten dat het buiten warm is. Laat hem ook niet te actief zijn in de zon.

Kwijlen

Houd er daarnaast ook rekening mee dat de Bordeaux Dog een hond is die veel kwijlt. Je kunt daarom het beste zijn tussendoortjes alleen maar in zijn voerbak geven. Hiermee kun je namelijk voorkomen dat hij kwijlend bij je komt bedelen om snoepjes of eten. Er bestaat een kans dat er wat klodders slijm rondvliegen wanneer hij zich na zijn activiteiten uitschudt.

Daarnaast is het belangrijk om te voorkomen dat hij binnen twee uur na het eten druk speelt of rent. Dat komt omdat de Bordeaux Dog een brede borstkas heeft en als hij veel gaat bewegen na het eten, kan hij last krijgen van een maagdraaiing.

Beweging en activiteiten

De Bordeaux Dog is een hond die redelijk veel beweging nodig heeft. Het is voor hem belangrijk dat hij elke dag even los van de lijn kan rennen en spelen. Bij jonge honden moet je wel de hoeveelheid beweging rustig opbouwen om overbelasting van de gewrichten te voorkomen.

Doe vooral bij heet weer rustig aan omdat de hond anders oververhit kan raken. De Bordeaux Dog is graag bezig met een spelletje zoals een zoekspelletje of door gewoon lekker rond te rennen of in het water te spetteren. Voor lang wandelen en speuren is dit ras heel geschikt, maar ze zijn minder geschikt voor de meeste hondensporten omdat deze vaak te zwaar zijn.

Leer alles over jouw lieve Bordeaux Dog

Wil je álles leren over jouw Bordeaux Dog? Bekijk dan ook het Bordeaux Dog Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Opvoeding en socialisatie

Voor elke pup is het belangrijk dat hij goed gesocialiseerd wordt. Door je pup aan nieuwe mensen, zaken en dieren te laten wennen, kan hij hier op latere leeftijd beter mee omgaan. Doe dit wel rustig en dus niet te veel achter elkaar, want je Bordeaux Dog heeft ook tijd nodig om alles te verwerken.

Laat hem dus rustig op zijn eigen tempo kennis maken met nieuwe dingen en geef hem daarna ook voldoende rust om bij te komen. Geef extra veel aandacht aan contact met andere huisdieren en honden en leer hem om wild en vee te negeren.

Bij een hond van dit formaat en gewicht is het nog net even wat belangrijker om een goede band met je hond te hebben en ervoor te zorgen dat je hond respect voor je heeft. Het is daarom belangrijk om duidelijk, maar heel consequent te zijn terwijl je ook vriendelijk blijft.

Sta niet toe dat je pup dingen doet die hij op latere leeftijd ook niet mag. Het heeft geen zin om je hond hard aan te pakken, want dan gaat hij zich alleen maar tegen je verzetten. Wel is het belangrijk om te voorkomen dat je je hond opdrachten geeft die hij niet uitvoert, omdat hij anders aanleert om jouw aanwijzingen te negeren.

Ziektes en erfelijke aandoeningen

Bij elk hondenras komen bepaalde ziektes en erfelijke aandoeningen voor en dus ook bij de Bordeaux Dog. De belangrijkste erfelijke aandoeningen van dit ras zijn dilaterende cardiomyopathie, een heupdysplasie, een elleboogdysplasie en een voorste kruisband lesie.

Daarnaast zijn er ook nog andere erfelijke aandoeningen die van belang kunnen zijn bij dit ras. Gemiddeld wordt een Bordeaux Dog zeven jaar oud.

De aanschaf

Wil je een Bordeaux Dog pup kopen? Dit kost ongeveer tussen de €1250,- en de €1500,-. Je hebt dan een puppy met een FCI-stamboom die bij een erkende fokker is gekocht. Houd er rekening mee dat je daarnaast ook nog andere spullen moet kopen, zoals een etensbak, speeltjes, een riem en een mand.

Daarnaast moet je ook nog rekenen op ongeveer €50,- per maand aan voeding. Andere kosten zijn dierenartskosten, hondenbelasting en kosten voor een puppycursus.

Een Bordeaux Dog kopen

Er zitten strenge regels verbonden aan het fokken van de Bordeaux Dog. Volgens de rasvereniging is het namelijk verplicht om de hond te testen op een elleboogdysplasie en een heupdysplasie. Op deze manier kan zo goed mogelijk worden voorkomen dat je een hond koopt die hier uiteindelijk last van krijgt.

De beste plek om een Bordeaux Dog pup te kopen, is bij een erkende fokker. Deze wordt namelijk gecontroleerd door een speciale rasvereniging, waardoor je zeker weet dat de hond met veel liefde en aandacht is gefokt.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Bordeaux Dog?

Bekijk dan het Bordeaux Dog Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Bordeaux Dogs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Bordeaux Dog wilde weten in één compleet e-book!”

Bordeaux Dog Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw hond!

  • Wil je een Bordeaux Dog kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Bordeaux Dog zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Bordeaux Dog trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Bordeaux Dog de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Bordeaux Dogs en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Bordeaux Dog Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bordeaux Dog Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Bordeaux Dog Handboek interessant zal vinden.

Welkom Bordeaux Dog vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!