Inhoudsopgave
Een Bordeaux Dog is een grote, maar rustige hond. Van oorsprong is de Bordeaux Dog een vechthond en een waakhond die eerst werd gebruikt als legerhond en daarna als vechthond. Daarna werd dit ras vooral populair als gezelschapshond en wordt hij hoeft hij gelukkig niet meer te vechten.
Hij staat bekend om zijn grote formaat en om zijn ruime vel waardoor hij rimpels krijgt. De haren van de vacht zijn kort en mogen officieel maar één kleur hebben. Echter zijn er ook wel wat Bordeaux Doggen die een andere kleur hebben. Je leest hier alles over de zwarte Bordeaux Dog.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Australian Shepherd nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Shepherd!
Een zwarte Bordeaux Dog
Als je kijkt naar de rasstandaard van de Bordeaux Dog, dan staat daar in geschreven dat de vacht een eenkleurige rode tint mag hebben. Deze kan wel verschillen en kan bijvoorbeeld mahonierood zijn, maar ook lichtbeige. Deze kleur wordt ook wel isabella genoemd.
Dat zijn dus officieel gezien de enige kleuren die de Bordeaux Dog mag hebben. Toch zijn er ook fokkers die andere kleuren zijn gaan gebruiken, waardoor dus uiteindelijk ook een zwarte Bordeaux Dog kan ontstaan.
Omdat het volgens de rasstandaard echter niet toe is gestaan, zul je een zwarte Bordeaux Dog bijna niet tegenkomen. Er moet dan namelijk ook een ander ras worden gebruikt die een zwarte vacht heeft. Als er twee hondenrassen met elkaar worden gekruist, is het lastig om te zeggen hoe de hond er uiteindelijk uit komt te zien.
Zowel de innerlijke als de uiterlijke aspecten van beide rassen komen dan namelijk samen in een nieuwe hond. Een zwarte Bordeaux Dog zal dus nooit alle kenmerken hebben van dit ras omdat er ook een ander ras gebruikt wordt om deze zwarte hond te creëren.
Een masker
Waar de vacht van de Bordeaux Dog wel zwart kan zijn, is op zijn gezicht. Hij kan namelijk een zwart masker hebben. Hij heeft dan natuurlijk niet letterlijk een zwart masker op, maar zo wordt het genoemd als hij een zwarte kleur rondom zijn snuit heeft. Bij Bordeaux Dog is deze vaak maar beperkt van omvang en mag hij niet doorlopen tot op de schedel.
Wel mogen er donkerdere schakeringen voorkomen op de schedel, de hals, de oren en op de bovenkant van het lichaam. De neus van de hond moet bij het masker ook zwart van kleur zijn.
Het is echter ook mogelijk dat het masker van de Bordeaux Dog een bruine kleur heeft. De neus is dan ook bruin van kleur, net als de rand van de oogleden en zijn lippen. Een andere mogelijkheid is dat de Bordeaux Dog zelfs helemaal geen masker heeft.
De vacht heeft dan gewoon zijn kenmerkende rode tint, waardoor de huid van de hond ook rood lijkt. Vroeger werd dit ook wel een rood masker genoemd. De neus van de Bordeaux Dog is in dat geval rose of roodachtig.
Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Bordeaux Dog wordt ook uitgebreid behandeld in Bordeaux Dog Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Het kleurenpalet van de Bordeaux Dog
De Bordeaux Dog heeft van zichzelf een mooie glanzende vacht die dus verschillende tinten hebben. Dit moeten dus officieel altijd roodtinten zijn. Deze tint kan dus wel verschillen van mahonie tot isabella. Het is erg gewenst dat de Bordeaux Dog een goede pigmentatie heeft.
De vacht moet gewoon een effen kleur hebben, maar het is wel toegestaan dat hij een paar witte, kleine plekjes heeft op zijn borst en onderaan zijn benen.
Zo verzorg je de vacht van een Bordeaux Dog
Zo’n mooie vacht moet natuurlijk wel goed verzorgd worden. Zo kun je namelijk voorkomen dat hij dof wordt en dat hij gaat stinken. De Bordeaux Dog heeft een dikke vacht met korte haren die er voor zorgt dat je hond beschermd is tegen weerselementen zoals de kou en de felle zon.
De vacht van je Bordeaux Dog moet je regelmatig wassen en zeker als jullie net door de bossen hebben gelopen of je hond lekker in de modder heeft gespeeld. Het is namelijk nog altijd een hond met een avontuurlijk karakter en hij zal tijdens een wandeling zonder aarzelen in de bosjes of in een plas water springen.
Onder de douche
Het beste kun je je hond wassen met lauwwarm water en met een speciale hondenshampoo die je goed op de huid in laat werken. Op deze manier worden de huid en de vacht goed verzorgd en zal de vacht van je Bordeaux Dog mooi blijven stralen. Een gezonde vacht zorgt er direct voor dat je hond er ook een stuk gezonder en verzorgder uit ziet.
Leer alles over jouw lieve Bordeaux Dog
Wil je álles leren over jouw Bordeaux Dog? Bekijk dan ook het Bordeaux Dog Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Borstelen en kammen
Ondanks de korte vacht is het ook nodig om de vacht van je Bordeaux Dog af en toe te borstelen. Het is het beste als je dit wekelijks even doet. Je kunt hier in principe een normale borstel voor gebruiken, maar het is wel net iets beter om een speciale hondenborstel te gebruiken.
Vergeet tijdens het borstelen ook zeker niet de plekjes die vaak over het hoofd worden gezien zoals achter de oren, de keel, de borst en de nek. Hier kunnen sneller klitten ontstaan omdat ze dus minder vaak worden geborsteld.
Tijdens het borstelen werk je van voor naar achteren toe en begin je dus bij de schouders, waarna je naar de pootjes toe werkt. Vervolgens borstel je voorzichtig de buik van de hond in de richting van zijn ribbenkast. Tot slot borstel je de achterpootjes en de staart. Let er wel op dat je heel voorzichtig bent als je de staart borstelt. Deze is namelijk heel gevoelig omdat het een verlengde is van de ruggengraat.
Een doffe vacht
Heeft je Bordeaux Dog een doffe vacht? Dat is meestal geen goed teken, zeker als je hem net hebt gewassen. Als een hond ziek is, zie je dit namelijk vaak terug aan zijn vacht. Deze wordt dan flets, dof of vettig.
Als jouw Bordeaux Dog dus een doffe vacht heeft, kun je het beste even naar de dierenarts gaan om te checken of er iets aan de hand is. Misschien is je hond wel helemaal gezond, maar dan heb je het in ieder geval uitgesloten.
Nog meer leren over jouw (toekomstige) Bordeaux Dog?
Bekijk dan het Bordeaux Dog Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!