Home | Over de gezondheid van jouw Bordeaux Dog: veelvoorkomende ziektes

Over de gezondheid van jouw Bordeaux Dog: veelvoorkomende ziektes

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Bordeaux Dog is een hond die rustig, sterk en evenwichtig is. Hij komt heel stoer over, maar is erg aanhankelijk en gehecht aan zijn gezin. Tevens kan hij wel heel zelfverzekerd en zelfstandig zijn, maar hij vindt het wel fijn om zijn baasje te dienen.

De Bordeaux Dog is een grote hond die veel beweging nodig heeft. Een huisdier leeft helaas niet zo lang als een mens en vooral honden hebben vaak last van bepaalde ziektes en aandoeningen. Ook de Bordeaux Dog heeft dus een aantal veel voorkomende ziektes. Welke dat precies zijn, lees je allemaal hier onder.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Australian Shepherd nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Shepherd!

Veel voorkomende ziektes

Een Bordeaux Dog wordt gemiddeld zo’n zeven jaar oud. Helaas kun je echter niet altijd voorkomen dat hij nog minder oud wordt. Bij elk hondenras komen er namelijk erfelijke aandoeningen voor.

Volgens een recent onderzoek dat uit is gevoerd door de Universiteit van Utrecht zijn er vier erfelijke aandoeningen van de Nederlandse populatie van de Bordeaux Dog die belangrijk zijn. Dit zijn een dilaterende cardiomyopathie, een heupdysplasie, een elleboogdysplasie en een voorste kruisband lesie.

Dilaterende cardiomyopathie

Dilaterende cardiomyopathie is een hartaandoening waarbij de hartspier van de hond niet meer in staat is om met voldoende kracht samen te kunnen trekken. Hierdoor verslapt de hartspier, wat er weer voor zorgt dat de hartkamers verwijd raken. Wat de exacte oorzaak van deze aandoening is, is helaas niet bekend.

Het is wel een aandoening die alsmaar erger wordt. De symptomen van dilaterende cardiomyopathie zijn onder andere benauwdheid en een verminderd uithoudingsvermogen.

Let op: Het onderhouden en verbeteren van de gezondheid van jouw Bordeaux Dog (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Bordeaux Dog Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Heupdysplasie

Een heupdysplasie is een afwijkende ontwikkeling van het heupgewricht van de Bordeaux Dog waardoor zijn heupkop niet meer goed in zijn heupkom past. Hierdoor ontstaat er schade in het gewricht. Deze aandoening is erfelijk en wordt ook door omgevingsfactoren beïnvloed. Deze factoren zijn een hoge groeisnelheid, overbelasting door te veel of verkeerd bewegen of overgewicht.

Jonge honden met een heupdysplasie lopen op een afwijkende manier, hebben plotselinge pijn in hun heup en achterpoten en zijn minder actief vanwege deze pijn. Meestal zijn de heupen en achterpoten minder sterk bespierd.

Als een oudere Bordeaux Dog last heeft van een heupdysplasie, dan krijgt hij verschijnselen die ook bij artrose, oftewel gewrichtsslijtage, passen. Dit is bijvoorbeeld startkreupelheid, moeilijk opstaan en pijn na zware inspanningen.

Elleboogdysplasie

Een elleboogdysplasie is eigenlijk een verzamelnaam van erfelijke afwijkingen in de ontwikkeling van het ellebooggewricht. Een aantal vormen hiervan zijn LPA en LPC, waarbij een stukje bot van de ellepijp los in het gewricht ligt.

Andere vormen zijn OCD, een afwijking in het gewrichtskraakbeen van de bovenarm en een incongruentie van de drie botten in het ellebooggewricht die dan niet goed op elkaar aansluiten in het gewricht. Deze verschillende vormen kunnen apart of samen voorkomen en kunnen ook elkaar beïnvloeden.

Symptomen hiervan zijn kreupelheid en pijn aan één of allebei de voorpoten. Later kan ook artrose ontstaan.

Voorste kruisband lesie

Een voorste kruisband lesie wordt ook wel ruptuur ligamentum cruciatum genoemd en is een aandoening in de knie waarbij de voorste kruisband van de knie helemaal of gedeeltelijk is gescheurd.

Dit kan door een afwijkende groei, een afwijkende bouw of een verkeerde of te grote belasting van de poten veroorzaakt worden. Je Bordeaux Dog zal dan plotselinge kreupelheid vertonen in allebei of één van de achterpoten en pijn hebben als hij zijn knie beweegt.

Deze aandoening komt vaker voor bij teven die gecastreerd zijn. De breuk kan ook geleidelijk ontstaan doordat de kruisband aan wordt getast. De Bordeaux Dog is dan af en toe kreupel totdat zijn kruisband uiteindelijk scheurt.

Leer alles over hoe je jouw Bordeaux Dog gezond en gelukkig houdt

Wil je weten hoe je jouw Bordeaux Dog zo gezond en gelukkig mogelijk houdt? Bekijk dan ook het Bordeaux Dog Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Andere aandoeningen

Naast de bovengenoemde aandoeningen zijn er ook nog andere erfelijke aandoeningen die van belang kunnen zijn bij de Bordeaux Dog. Deze aandoeningen hangen samen met de specifieke bouw van dit ras zoals deze is vastgelegd in de rasstandaard.

Hierdoor heeft het uiterlijk van de hond dus nadelige gevolgen voor zijn gezondheid. Voorbeelden van deze erfelijke aandoeningen zijn aorta stenose, maagdilatatie-volvulus, naso-plantaire hyperkeratose en idiopathische hypothyreoïdie.

Aorta stenose

Aorta stenose is een versmalling van de lichaamsslagader onder de aortakleppen in het hart van de Bordeaux Dog. Hierdoor kan het bloed minder makkelijk van het hart naar de aorta stromen. Deze versmalling wordt veroorzaakt door een bindweefselachtige ring.

Hoe sterk de verschijnselen van de hond zijn, hangt af van de ernst van de versmalling. Deze aandoening kan al bij de geboorte aanwezig zijn en kan verergeren tijdens de groei van de Bordeaux Dog.

Maagdilatatie-volvulus

Dit wordt ook wel maagtorsie genoemd. Bij deze aandoening draait de maag om zijn as. De ingang en de uitgang van de maag worden daardoor afgesloten en de bloedvaten worden afgekneld. De maag wordt hierbij sterk opgeblazen omdat er geen gas meer af kan worden gevoerd. De Bordeaux Dog kan hier zelfs aan overlijden als hij niet snel wordt geholpen.

Deze aandoening komt wel vaker voor bij grote hondenrassen die een diepe borstkas hebben. Het is daarom ook belangrijk dat je je hond een uur voor het eten en twee uur na het eten rust geeft. Ga dus niet daarna met hem spelen, want dat kan het juist triggeren. Verdeel het voer ook over minstens twee maaltijden per dag, maar het liefst nog meer.

Naso-plantaire hyperkeratose

Dit is een aandoening waarbij de huid van de poten en soms ook de neus sterk verdikt en eeltachtig wordt. Hierin kunnen snel kloven ontstaan en die doen pijn. Ook kunnen deze kloven infecties uitlokken wat ervoor kan zorgen dat de Bordeaux Dog kreupel gaat lopen.

Idiopathische hypothyreoïde

Dit is een aandoening waarbij de schildklier van de Bordeaux Dog te weinig hormonen aanmaakt. De symptomen hiervan zijn snel moe zijn, sloomheid, gewichtstoename zonder dat je hond meer gaat eten, zwelling van de huid op de kop door vochtophoping, vacht- en huidafwijkingen zoals huidschilfers en kale plekken en zenuweffecten zoals zwakte, wankel lopen en verlammingsverschijnselen.

Soms kan de hond ook ander gedrag laten zien zoals agressie, kan hij een trage hartslag krijgen en oogproblemen zoals een oogontsteking.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Bordeaux Dog?

Bekijk dan het Bordeaux Dog Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Bordeaux Dogs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Bordeaux Dog wilde weten in één compleet e-book!”

Bordeaux Dog Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw hond!

  • Wil je een Bordeaux Dog kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Bordeaux Dog zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Bordeaux Dog trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Bordeaux Dog de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Bordeaux Dogs en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Bordeaux Dog Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bordeaux Dog Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Bordeaux Dog Handboek interessant zal vinden.

Welkom Bordeaux Dog vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!