Home | Is een Bordeaux Dog gevaarlijk? En wat kan je er als baasje aan doen?

Is een Bordeaux Dog gevaarlijk? En wat kan je er als baasje aan doen?

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Bordeaux Dog is een hele gespierde hond die ook nog eens groot en sterk is. Dankzij zijn imposante verschijning kunnen sommige mensen hem een beetje eng vinden. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de Bordeaux Dog ook een gevaarlijke hond is. Hij is namelijk juist heel aardig en rustig en en trouw aan zijn baasje, waar hij graag samen mee speelt.

Toch is het niet zo gek dat sommige mensen denken dat dit een gevaarlijke hond is. Vroeger werd hij namelijk gebruikt voor hondengevechten. Hierdoor heeft hij helaas nog steeds het imago dat het een echte vechthond is die erg gevaarlijk is. Of dat ook echt zo is, lees je hieronder.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Australian Shepherd nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Shepherd!

De geschiedenis van de Bordeaux Dog

De Bordeaux Dog heeft helaas het imago dat het een gevaarlijke hond is. Dat komt voornamelijk door de geschiedenis van het ras. Vroeger werden honden niet alleen gebruikt als werkhond, waakhond of jachthond, maar ook voor hondengevechten. Dit is echter niet de reden dat dit ras is ontstaan.

Vroeger namen de Romeinse legioenen grote honden die leken op de Bordeaux Dog zoals we die vandaag de dag kennen mee op hun tochten. Deze honden hadden toen de taak om het vee te beschermen dat de soldaten meenamen.

Oorlogshonden

Later werd de Bordeaux Dog ook ingezet als gevechtshond. Hij stond bekend om zijn enorme kracht en de trouw waarmee hij zijn baasje bleef dienen. Het was zijn taak om de paarden van ridders neer te halen en hiervoor droegen ze hun eigen pantser om zichzelf te beschermen.

Ook andere landen, zoals Engeland en Duitsland, gingen zulke grote honden in hun legers inzetten.

Let op: Het aan- of afleren van gedrag bij jouw Bordeaux Dog (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Bordeaux Dog Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Gevechtshond

Op een gegeven moment veranderde de manier van oorlog voeren. Er kwamen namelijk nieuwe wapens zoals vuurwapens, waardoor de honden overbodig werden. Rond die tijd ontstond er ook een nieuwe rage, namelijk hondengevechten. De Bordeaux Dog werd hier helaas ook voor ingezet.

Eerst moesten zij het opnemen tegen exotische dieren zoals tijgers en beren, maar daarna moesten ze het ook opnemen tegen stieren. Gelukkig kwam er ook weer een einde aan deze verschrikkelijke gevechten, maar het imago van een gevechtshond is dit ras jammer genoeg nooit meer kwijt geraakt.

Het imago

Ondanks dat de Bordeaux Dog tegenwoordig niet meer hoeft te vechten en dat hij meer als gezelschapsdier wordt gebruikt, is zijn verleden nog altijd een belangrijk onderdeel van het ras. Je ziet het nog altijd een beetje terug in het uiterlijk van de hond en daarnaast hebben ze nog altijd het imago van een vechthond.

Vooral als mensen niet bekend zijn met dit ras, kunnen ze er een slecht beeld van hebben. Dat kan vervelend zijn op straat, want mensen kijken vaak met argwaan naar deze honden. Ze kunnen dan niet alleen een negatieve mening over je hond hebben, maar ook over jou als baasje.

Helaas wordt dit slechte imago ook nog altijd in stand gehouden door baasjes die juist voor de Bordeaux Dog kiezen vanwege het imago. Zij willen dan stoer of gevaarlijk overkomen en gebruiken hun hond om dit te bereiken. Soms gaan ze zelfs zo ver dat ze hun Bordeaux Dog een metalen spike halsband omdoen of dat ze hem gebruiken als waakhond.

In sommige gevallen trainen zij zelfs hun hond zo dat ze veel blaffen om ze agressief over te laten komen. Dat is best knap, want de Bordeaux Dog is van nature helemaal niet een hond die veel blaft.

Het karakter

Om simpelweg antwoord te geven op de vraag of een Bordeaux Dog een gevaarlijke hond is: nee. Het is juist een hond met een heel moedig, trouw en rustig karakter. Het kan wel een koppige hond zijn van tijd tot tijd, maar dat is bijna elke hond wel. Hij is erg gehecht aan zijn baasje en het liefste brengt hij zoveel mogelijk tijd met zijn gezin door.

Hij vindt het dan ook het allerfijnste om samen te spelen of om samen een flinke wandeling te maken. Hij kan heel goed met andere mensen, kleine kinderen en ook met andere dieren overweg, maar een goede opvoeding en socialisatie is hierbij wel heel erg belangrijk.

Leer alles over (ongewenst) gedrag van jouw Bordeaux Dog

Wil je álles leren over de opvoeding en het gedrag van jouw Bordeaux Dog? Bekijk dan ook het Bordeaux Dog Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Temperament

In de loop der jaren is de Bordeaux Dog veranderd van gevechtshond naar familiehond. Hij ziet er misschien nog wel een beetje woest uit dankzij zijn krachtige en flinke bouw, maar in feite hebben ze een hele vriendelijke aard. Daarnaast zijn ze ook heel slim en door genoeg mentaal en lichamelijk gestimuleerd te worden, is de Bordeaux Dog een vrolijke hond.

De opvoeding

Het is bij de Bordeaux Dog belangrijk om direct met de socialisatie en opvoeding te beginnen. Als je dat niet doet, dan heb je de kans dat hij zijn eigen gang gaat en zul je op een later moment ook niet zo goed de controle over hem hebben.

Het is belangrijk dat je hond weet dat jij de baas bent en niet andersom. Door dus in het begin streng en consequent te zijn, heb je lange tijd plezier van een rustige Bordeaux Dog die goed luistert.

Nieuwe hondenbaasjes

De Bordeaux Dog is wellicht niet de beste optie voor mensen die nog nooit eerder een hond hebben gehad. Je moet namelijk wel zeker zijn van overgewicht bij deze hond. Dit ras is echter prima geschikt voor mensen die de eigenaardigheden van de Bordeaux Dog kennen en die voldoende tijd hebben om de hond te trainen wanneer hij nog jong is.

Dit moet je namelijk doen voordat hij fysiek te sterk wordt. Als hij dan goed getraind is, zal hij het niet in zijn hoofd halen om tegen zijn baasje in te gaan. Gelukkig maar, want dat is een strijd die je niet altijd zult kunnen winnen.

Het uiterlijk

Eén van de redenen waarom de Bordeaux Dog als gevaarlijk wordt gezien, is zijn uiterlijk. Het is namelijk best wel een grote hond die krachtig en gespierd is. Dankzij zijn korte vacht zie je zijn spieren goed en heeft hij een minder hoog knuffelgehalte dan een hond met een lange en pluizige vacht.

Daar komt dan nog bij dat hij kleine ogen heeft die diep liggen en een donkere kleur hebben. De Bordeaux Dog heeft hierdoor een minder schattig uiterlijk dan bijvoorbeeld een Poedel of een Labrador.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Bordeaux Dog?

Bekijk dan het Bordeaux Dog Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Bordeaux Dogs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Bordeaux Dog wilde weten in één compleet e-book!”

Bordeaux Dog Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw hond!

  • Wil je een Bordeaux Dog kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Bordeaux Dog zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Bordeaux Dog trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Bordeaux Dog de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Bordeaux Dogs en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Bordeaux Dog Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bordeaux Dog Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Bordeaux Dog Handboek interessant zal vinden.

Welkom Bordeaux Dog vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!