Home | Franse Bordeaux Dog: alles wat je moet weten (uitgebreid artikel)

Franse Bordeaux Dog: alles wat je moet weten (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Bordeaux Dog stamt van de mastiff-achtige honden af die in Bretagne als legerhond werd gebruikt. Dit waren namelijk honden die groot, sterk en zelfverzekerd waren. Later kregen zij ook nog andere functies en moesten ze bijvoorbeeld werken als waakhond of als vechthond.

Zoals de naam al zegt, komt dit ras uit Frankrijk. Vooral in de streek rondom Bordeaux waren deze honden veel te vinden. Dat heeft ook wel een reden. Hoe de Franse Bordeaux Dog aan zijn naam is gekomen, lees je hier.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Australian Shepherd nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Shepherd!

Terug naar Frankrijk

Als je meer wilt weten over de Franse Bordeaux Dog, moet je terug naar het begin van de geschiedenis van het ras. Dat de herkomst van deze hond in Frankrijk ligt, zal je waarschijnlijk niet helemaal verbazen. Toch zijn er nog altijd meerdere theorieën over waar dit ras nou precies vandaan komt.

Dat komt omdat het een erg oud ras is. Hierdoor zijn er ook meerdere verhalen en theorieën ontstaan, waardoor het lastig te zeggen is wat er nu allemaal wel en wat er niet klopt.

De Franse Bordeaux Dog is “nog maar” een eeuw officieel een ras. De voorganger kwam echter tijdens de middeleeuwen al naar Zuid-Frankrijk. Deze kwamen toen vooral voor rond de tijd van Karel de Grote en in de streek Aquitaine, rondom de stad Bordeaux. Toen heette de honden echter nog anders en werden ze Dogue de Breton genoemd of Dogue de France.

De molossers

Volgens experts liggen de oudste wortels van de Franse Bordeaux Dog bij andere hondenrassen zoals de Tibetaanse mastiff. Ook wordt er in de geschiedenis verwezen naar andere oerhonden die ook wel molossers worden genoemd. Deze honden werden op allerlei verschillende manieren gebruikt binnen het Romeinse rijk en in het oude Griekenland.

Ze waren minstens net zo indrukwekkend, sterk en groot als de Franse Bordeaux Dog. De honden kwamen vanuit het zuiden over de Alpen mee als ze met de Romeinse legioenen door Europa reisden. Hier werden ze ingezet om het vee te bewaken dat de legioenen toendertijd meenamen op hun tochten als maaltijd.

Daarnaast hadden de honden ook nog andere functies. Ze werden namelijk als waakhond ingezet, maar ook voor hondengevechten of als strijdhond om tijdens veldslagen mee te laten vechten. De molossers waren eerst dus een vechtdier en pas daarna werd het een geliefd huisdier.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Bordeaux Dog wordt ook uitgebreid behandeld in Bordeaux Dog Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De Franse Bordeaux Dog

Vanaf het moment dat deze molossers zich over Europa verspreidden, zijn er verschillende varianten en kruisingen ontstaan. Alle hondenrassen die daarvoor werden gebruikt, waren dogachtigen. Er werd dan speciaal gefokt op het soort hond dat toen nodig was.

Als er dus een waakhond nodig was, dan fokten men op een hond die goede waak kwaliteiten had. Als men een werkhond nodig had, werd er een hond gefokt met de kwaliteiten van een werkhond.

Ze moesten hier uiteraard de honden voor gebruiken die aanwezig. Zo ontstonden er allerlei grote en sterke dogachtige rassen die allemaal de sporen van de molosser hadden. Op deze manier ontwikkelde zich de jaren heen in Frankrijk een hond die ook wel de Dogue de Bretagne of Dogue de Français werd genoemd, wat uiteindelijk de Franse Bordeaux Dog is geworden.

De Franse Dog

De Franse Dog stond om een aantal dingen bekend. Een aantal voorbeelden hiervan zijn zijn enorme moed, zijn kracht en de trouw waarmee hij zijn baasje bleef dienen. Om deze kwaliteiten werd de hond ook gebruikt in de legers van Frankrijk. Het was dan hun taak om de paarden van ridders neer te halen.

De Fransen waren trots en zuinig op hun sterke legerhonden. Op een gegeven moment gingen de Engelsen mastiffs gebruiken in hun legers. Deze honden waren nog net wat groter dan de Franse Bordeaux Dog. Uiteindelijk werden deze twee rassen met elkaar gekruist.

Door deze kruising werd de voorloper van de Franse Bordeaux Dog nog forser dan hij al was. Ook de Duitsers gebruikten deze grote honden in hun legers, maar die werden dan weer niet gefokt met de Franse strijdhonden. Hierdoor heeft de Franse Bordeaux Dog zijn stoere, gedrongen bouw behouden.

Van Dogue de France naar de Franse Bordeaux Dog

Na verloop van tijd werd de Franse Bordeaux Dog minder ingezet als oorlogshond. Dat komt onder andere omdat er op een gegeven moment vuurwapens werden gebruikt. Er kwam echter al snel een nieuwe rol voor de hond. Hij werd als vechthond ingezet. Dierengevechten werden toendertijd steeds populairder en waren een echte rage.

In het begin moest de Franse Bordeaux Dog het opnemen tegen exotische dieren zoals tijgers en beren, maar later ook tegen stieren. Gelukkig is er ook weer een einde gekomen aan deze gevechten, maar ze bleven het langst doorgaan in het zuiden van Frankrijk en dan vooral in de streek rond de stad Bordeaux.

Rondom deze stad waren deze honden dus ook veel langer te vinden, waardoor hij ook de naam Franse Bordeaux Dog kreeg.

Leer alles over jouw lieve Bordeaux Dog

Wil je álles leren over jouw Bordeaux Dog? Bekijk dan ook het Bordeaux Dog Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Het uiterlijk van de Franse Bordeaux Dog

De Franse Bordeaux Dog heeft een heel herkenbaar uiterlijk. Het is namelijk een hele atletische hond die erg gespierd, breed en groot is. Hij is net wat langer dan dat hij hoog is en een reu heeft een gemiddelde schouderhoogte van tussen de 60 en de 68 centimeter.

Een teefje is iets kleiner en heeft een gemiddelde schouderhoogte van tussen de 58 centimeter en de 66 centimeter. De Franse Bordeaux Dog kun je verder ook nog herkennen aan zijn rimpels. Vanwege zijn ruime vel heeft hij namelijk veel plooien.

Het karakter van de Franse Bordeaux Dog

De Franse Bordeaux Dog is een sociale hond. Hij kan wat eng overkomen, maar is juist rustig en trouw aan zijn eigenaar. Hij vindt het dan ook niet fijn om alleen te zijn en is het liefste zoveel mogelijk in de buurt van zijn baasje. Hij zal zijn gezin altijd beschermen als dat nodig is, maar zal niet onnodig veel blaffen.

Het liefste maakt hij dagelijks een flinke wandeling met zijn baasje of spelen ze veel samen. Ook met andere dieren en kinderen kan de Franse Bordeaux Dog goed overweg.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Bordeaux Dog?

Bekijk dan het Bordeaux Dog Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Bordeaux Dogs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Bordeaux Dog wilde weten in één compleet e-book!”

Bordeaux Dog Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw hond!

  • Wil je een Bordeaux Dog kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Bordeaux Dog zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Bordeaux Dog trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Bordeaux Dog de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Bordeaux Dogs en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Bordeaux Dog Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Bordeaux Dog Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Bordeaux Dog Handboek interessant zal vinden.

Welkom Bordeaux Dog vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!